Falsterske Fodregiments Soldaterforening
5. Regiment
Lidt nostalgi - som mange af soldaterforeningens medlemmer husker det!
"Kampklare" soldater og køretøjer på FAFR-øvelse i 1965 - og (nedenfor) "Forældredag i garnisonen"
Tidens tand hersker - også i 5 RS!
- Omlægninger forestår i soldaterforeningen ...
I 2026 - 1. august - er det 50 år siden, at Falsterske Fodregiment mistede sin status som selvstændigt regiment og ved sammenlægning med Danske Livregiment blev til bataljonen I/FAFR.
Givetvis en god dag i Forsvarets struktur og tilpasning. Men - erkendt - en trist dag i soldaterforeningen!
Situationen for os blev gennemdrøftet og vurderet i vort daværende repræsentantskab. Skulle vi nedlægge soldaterforeningen - eller STÆRK OG SEJ fortsætte på det bestående?
Kursen blev lagt. Og set i tilbageblikket i dag - godt for det!
Soldaterforeningen fik yderligere 50 år i en fortsat veldrevet soldaterforening, markant og vedholdende bakket op i garnisonen og af til nu 13 garnisonskommandanter. Traditionsplejen og arrangementerne på kasernen blev fastholdt, jubilæumsstævnerne etc., og livet i vore lokalafdelinger fortsatte stort set uanfægtet.
Det bør vi alle i soldaterforeningen glæde os over i dag!
Men .... succesen har også en slutdato, og den nærmer sig!
I skrivende stund har vi 345 gode medlemmer registreret i vore 4 lokalafdelinger. Den gennemsnitlige levealder i medlemskredsen er relativ høj. Vi mistede i 2024 - "Ryes Brigade", svækket helbred etc. 27 medlemmer, og i de 3 første måneder i 2025 har allerede 11 medlemmer forladt os.
Udviklingen bidrager til den konsekvens, at det nu - meget naturligt - kniber med tilgang til lederfunktioner og andre kerneområder i soldaterforeningen.
Soldaterforeningens hovedbestyrelse satte i 2024 soldaterforeningens fremtid på en løbende dagsorden, og det er nu et fast punkt på vore møder. Vi vil sikre, at det videre forløb tilrettelægges i en vel styret proces, som der også er forståelse for i medlemskredsen.
Som det ligger lige nu, er det hensigten i første omgang - primo 2026 - at gennemføre en omlægning i strukturen i soldaterforeningen, der ikke har karakter af en egentlig nedlukning. Og det ligger allerede nu fast, at livet i vore 4 lokalafdelinger vil fortsætte - skydebanen, arrangementerne, hyggestunderne og de gule ærter!
En nedlæggelse af en lokalafdeling vil således fremdeles være en lokal beslutning.
Særlige mærkedage og traditionsplejen vil forblive uændret markeret på kasernen, og der vil blive indkaldt til årlige jubilæumsstævner, så længe der er medlemsopbakning.
Disse opgaver på kasernen vil fra 2026 blive koordineret af soldaterforeningens Vordingborg-afdeling.
Yderligere informationer om soldaterforeningens fremtid vil foreligge og blive udmeldt efter hovedbestyrelsens årsmøde i september 2025.
---
En lidt trist beslutning er dog allerede nu en kendsgerning:
Vort nuværende trykte medlemsblad Vordingborg Garnison NYHEDSBREV udgår ultimo 2025. Nyhedsbrevet vil fortsat blive udarbejdet i garnisonen i elektronisk form, men vil ikke blive trykt og udsendt som medlemsblad til soldaterforeningens medlemmer.
Stigende udgifter til tryk og forsendelse af bladet - der i 2025 udsendes ved kun 3 udgivelser - har været retningsgivende ved beslutningen, men POST NORD's kommende udfasning af brevekspedition har givet vort medlemsblad "dødsstødet".
Soldaterforeningen vil i forløbet sikre, at informationsmulighederne søges fastholdt elektronisk via udbygning af vores hjemmeside (bl.a. medlemmernes fødselsdage m.v.) og elektroniske nyhedsbreve som mailvedhæftning.
STÆRK OG SEJ
Garnisonsmuseum på vej!
Som beskrevet ovenfor har soldaterforeningens hovedbestyrelsen over det seneste år taget initiativ til en "løs snak" over temaet "hvornår bør soldaterforeningen indstille sit virke"?
Stigende gennemsnitlig levealder i hovedbestyrelsen - og i medlemskredsen - aktualiserer denne problemstilling.
Der er generel enighed om, at soldaterforeningen bør "lukke" så betids, at det ikke bliver "sidste mand", der står med opgaven og problemet! Det bør tilrettelægges i en vel styret proces, der også er forståelse for i medlemskredsen.
Fra start i 1913 til nutiden
I garnisonen er der i 2023 - faktisk meget belejligt for soldaterforeningen - på garnisonskommandantens forslag taget forberedende initiativer til, at der i ledige lokaler i Bygning VEJLE i nordsiden kan indrettes et garnisionsmuseum, og der er stort set skabt finansiering til at gennemføre et sådant projekt.
Grundtanken er, at man i et sådant museum skal kunne følge garnisonens udvikling fra start til nutid ned gennem museets lokaler.
Projektet har stor støtte fra soldaterforeningen, og vi råder over en del opbevaringsværdige effekter fra regimentet og bataljonerne m.v., som "efter os" bør finde den rette plads i fortsat opbevaring i museets lokaler og udstillingsmontre.
Projektet ledes af major H.Ø. Nielsen og overkonstabel-1 Søren Højager, Garnisonsstøtteelementet.
Fra 5 RS / Falsterske Fodregiments Soldaterforenings historiebog!
Traditionspleje - arrangementer - gode oplevelser - minderige dage
Lad fotoene fortælle historien!